All for Joomla All for Webmasters

Dodela 74. Zlatnih globusa dočekana je kao otvaranje filmske 2017. godine i uvod u nadolazeće festivale.

Nije slučajno što je kinematografija dosta povezivana sa prethodnom, van filma prilično turbulentnom, prošlom godinom. Mnogi su kroz šalu isticali kako je sve u 2016. krenulo naopako od trenutka kad je Leonardo di Kaprio osvojio svog dugoočekivanog Oskara, kao da je taj neverovatan momenat izazvao poremećaj u prostor-vremenu.

Poslednjih nekoliko godina voditelj ceremonije Globusa bio je Riki Žerve, komičar bez dlake na jeziku sklon izuzetno sarkastičnim opaskama. Međutim, ove godine ga je zamenio Džimi Felon, inače voditelj Večernjeg šoua (The Tonight Show Starring Jimmy Fallon), kao neutralnija i mnogo bezbednija varijanta za NBC, televizijsku kuću koja drži prenos. Njegova uloga je bila da humorističnim, ali ne preterano nezgodnim opaskama sigurno izvede dodelu od početka do kraja.

Međutim, na samo dvanaest dana od zvanične inauguracije predsednika Donalda Trampa, dodelu filmskih nagrada će potpuno zaseniti politika.

Džimi Felon

Džimi Felon

Telepromtovanje

Nije dobro počelo. Već na samom početku ceremonije teleprompter se pokvario (a ni kasnije tokom prenosa nije davao bolje znake života), zbog čega je Felon morao panično da improvizuje ne bi li zadržao pažnju publike, što mu nije naročito pošlo za rukom. Čak i nakon što se situacija normalizovala, uprkos uglavljenim šalama na račun pripitosti uparađene publike („… Soba puna zvezda, opijaju se još od tri popodne”) ili novoizabranog predsednika („Igra prestola je nominovana večeras… Svi smo se pitali kako li bi to izgledalo da je kralj Džofri preživeo? Pa, saznaćemo za 12 dana.”), do kraja prenosa se činilo kao da Felon nije baš prisutan.

Dodela Globusa ipak nije prošla bez nekoliko zanimljivih momenata, što komičnih (najavljivanje kategorije Animacije Stiva Karela i Kirsten Vig), emotivnih (govor Viole Dejvis pri dobijanju nagrade za ulogu u Fences, u kome odaje poštu svom ocu), i „In memoriam” segment posvećen Keri Fišer i njenoj majci Debi Rejnolds, ali ostaje utisak da su svi ostali momenti ovogodišnjih Globusa bili ili bledi ili raštimovani.

Film

Zlatni globusi se dodeljuju za kinematografiju kao i za televiziju, u oblastima Mjuzikl/Komedija, i Drama.

Mađutim, kako su nagrade pokazale, ove godine filmovi se dele na dve kategorije: La La Lend i oni koji bi voleli to da budu.

Mjuzikl Demijena Šazela La La Lend (La La Land) pregazio je Globuse kao sovjetski tenk. Odnevši nagrade (u kategoriji Mjuzikl/Komedija), za najbolji film, najbolju mušku ulogu (Rajan Gosling), najbolju žensku ulogu (Ema Stoun), zatim u kategorijama najbolji scenario, najbolja režija (oba potpisuje Demijen Šazel), najbolja muzika (Džastin Hervic) i najbolja originalna pesma („City of Stars”), ovaj film je postigao rekord po broju osvojenih Zlatnih globusa (pretekavši dosadašnje rekordere Ponoćni ekspres i Let iznad kukavičjeg gnezda), i ostaje, očekivano, ujedno i jedan od najvećih favorita za Oskara.

Budući da se radnja La La Lenda odigrava u Holivudu i prati ljubavnu priču džez muzičara i glumice, odmah su usledila poređenja sa filmom Glumac (The Artist) Mišela Haznavicijusa od pre šest godina, uz opaske da holivudski umetnici u žiriju izgleda mnogo vole da povlađuju sami sebi na tome što su, pa, holivudski umetnici.

Srpska publika će ovaj film imati prilike da pogleda u bioskopima od marta, mada će se možda ukazati prilika i ranije tokom FEST-a.

La La Lend

La La Lend

U kategoriji Drame, Zlatni Globus za najbolji film očekivano je otišao je filmu Mesečina (Moonlight) Berija Dženkinsa, za najboljeg glumca Kejsiju Afleku za Mančester na moru (Manchester by the Sea), Izabel Iper za najbolju glumicu u Verhovenovom trileru Ona (Elle), dok su za sporedne uloge Globusi otišli Eronu Tejloru Džonsonu za Noćne životinje (Nocturnal animals), i Violi Dejvis za Ograde (Fences). Globus za najbolji strani film pripao je filmu Ona, a za animaciju Zootropolisu (Zootopia).

Viola Dejvis

Viola Dejvis

Televizija

Kako su poslednjih godina produkcijske kuće koje su počele kao internet servisi (Hulu, Amazon, Netfix) počele sve više da sustižu televizije sa kvalitetnim serijskim i filmskim programom, nije ni čudo što su počeli da nižu nagrade.

Bili Bob Tornton osvojio je Globus za najboljeg glumca u Amazonovom Golijatu (Goliath), a Kler Foj za najbolju glumicu u Netflixovoj Kruni (Crown), seriji koja je osvojila nagradu za najbolju dramsku seriju.

Kruna (The Crown)

Kruna (The Crown)

Paralelno, Tom Hidlston, Hju Lori i Olivia Kolman pokupili su Britaniji sve glumačke nagrade za Noćnog menadždera (The Night Manager). Sara Polson je osvojila Globus za najbolju žensku ulogu u mini-seriji, za Narod protiv O. Dž. Simpsona (The People v. O.J. Simpson: American Crime Story), koji je odneo nagradu i za najbolju mini-seriju. Atlanta je, sa druge strane, nagrađena za najbolju seriju u kategoriji Mjuzikl/Komedija, a Donald Glover je u ovoj kategoriji osvojio Globus za najbolju mušku ulogu u toj seriji. Trejsi Elis Ros je takođe osvojila nagradu u istoj kategoriji, za najbolju žensku sporednu ulogu u seriji Crnkasti (Black-ish).

Ovo nije iznenađujuće kada se uzme u obzir da članovi žirija iz Udruženja holivudskih stranih novinara (Hollywood Foreign Press Association) oduvek preferiraju nova i drugačija ostvarenja, kao i poznate britanske filmske glumce koji se pojavljajuju na televiziji.

Ono što se u domenu televizije pojavilo kao iznenađenje je to što HBO, prvi put posle deset godina, nije osvojio nijedan Zlatni globus. Imao je dosta jakih aduta iza sebe, kao što su šesta sezona Igre prestola (Game of Thrones), neverovatni proboj serije Zapadni svet (Westworld), kao i mini-serija Kobna noć (The Night Of), i ukupno čak 14 nominacija od kojih nijedna nije završila sa Globusom.

Uz to, činjenica da Netfliksova serija Čudnije stvari (Stranger Things) nije osvojila nijednu nagradu takođe je izazvala čuđenje.

Donald Glaver

Donald Glaver

Strip vs Tramp

Međutim, ono što je najviše privuklo pažnju je dodeljivanje nagrade „Sesil B. De Mil” za životno delo glumici Meril Strip. Ne zato što će ostati bez prostora na polici za trofeje (opet), već zbog govora u kome je podsetila na incident u kome se republikanski kandidat rugao jednom novinaru sa hendikepom, i pozvala medije da oštrije reaguju na ovakve ispade javnih ličnosti.

Novopečeni predsednik Donald „Što na umu to na Tviteru” Tramp nije oklevao da uzvrati Strip nazvavši je najprecenjenijom holivudskom glumicom.

Ovo je izazvalo salve burnih reakcija poznatih i sa jedne i sa druge strane, koje i dalje ne jenjavaju. Nije prvi ni poslednji put da se neka holivudska ličnost pokači sa nekim političarem, ali je u poslednje vreme neprijatna tendencija ovakvih sukoba da se pretvore u pijačne svađe, pri čemu su se Zlatni globusi pretvorili u filmski događaj na kome su filmovi najmanje bitni.

Dodela Zlatnih globusa često se uzima kao zagrevanje za, mnogo veću, dodelu Oskara mesec dana kasnije, kako po predviđanjima ko će pokupiti koje nagrade, tako i po tome kakve provokacije možemo očekivati prilikom pozdravnih govora. U tom slučaju nadajmo se samo – ako je Leonardovo primanje Oskara prošle godine predstavljalo uvod u turbulentnu 2016. – da će po istoj analogiji Falonov pokvareni telepromter biti nagoveštaj jedne bolje godine, i na filmskom, a i na društvenom planu.

Save

Save

Save

Glavni i odgovorni kourednik

Leave a Reply

Your email address will not be published.