All for Joomla All for Webmasters

Portal No Film School (http://nofilmschool.com/) je krajem 2016. godine objavio listu najinventivnijih realizovanih scenarija iz 2016. godine. Da li se slažete sa njima ili ne, mi to ne znamo, ali ono što znamo jeste da izbor filmova i nije tako loš. Ovo je njihov izbor:

 

1. Film Dolazak (Arrival) – kratka priča adaptirana u najbolji naučno-fantastični film godine

Scenarista filma Erik Hajserer (Eric Heisserer) je nekoliko godina, nakon što je pročitao kratku priču pod nazivom Priča tvog života (Story of your Life), pičovao projekat na raznim festivalima i nudio producentima, ali mu ništa nije polazilo za rukom jer su svi pomenutu priču doživljavali teškom za adaptaciju. I sam autor priče Ted Čiang (Ted Chiang) je držao svoju priču za nesnimljivu.

Međutim, ništa nije Erika zaustavilo da na kraju ostvari svoj cilj. Kao rezultat njegove istrajnosti i doslednosti, dobili smo film koji nije samo priča o pokušaju da se uspostavi komunikacija sa vanzemaljcima koji su se iznenada pojavili na 12 lokacija; već je i priča o ljubavi, gubitku i životnim izborima. Priča je kompleksna i višeslojna, a sam film je vizuelno odličan, prepun simbolike i dubokoumnog značenja. Film istovremeno utiče na svest pojedinca, kao i na kolektivnu svest. Dolazak je film kojem ćete se vraćati.

arrival-i

Lingvista u pokušaju da razume jezik vanzemaljaca

 

2. Film Loving – ljubavna priča o jednom slučaju pred Vrhovnim sudom bez prikazivanja sudnice

Loving je perfektna priča za reditelja i scenaristu Džef Nikolsa (Jeff Nichols), koji se pokazao odličnim u sferi suptilnih i romantičnih filmova.

Mildred i Ričard (Richard) Loving su mirni ljubavni par koji živi u ruralnom delu Virdžinije. Odmah nakon što su se zaljubili, zavoleli su se i venčali u želji da zajedno osnuju porodicu. Kako je Ričard belac, a Mildred ćerka crnca i indijanke, vlast Virdžinije osporava njihov brak ukazujući da je ilegalan i suprotan zakonima koji vladaju u državi.

Većina Amerikanaca je zaboravila istinitu priču o mladom paru Loving, i jedino se sećaju i pominju slučaj Vrhovnog suda (Supreme Court case) i Loving v. Virginia, kada je Sud diskriminušući zakon o nemogućnosti braka između onih koji nisu belci, proglasila neustavnim. Od tada su međurasni brakovi u celoj Americi postali legalni.

Reditelj Nikols je pažljivo izbegao da prikaže sudnicu u filmu. Postoji samo jedna scena u filmu gde se pojavljuju dvojica advokata i brane ljubav para Loving pred Vrhovnim sudom. Nikols je sve vreme fokusiran na sam par koji je ostao u vezi bez obzira što su bili proterani iz Virdžinije na devet godina. Oni su bili primorani da žive u Vašingtonu, a kada su krišom posetili familiju u Virdžiniji, uhapšeni su. Ričard i Mildred se nisu pojavljivali pred Vrhovnim sudom. Epicentar ove priče nisu sudnica i suđenje, već je poenta iznad toga; priča o mogućnosti da voliš osobu po svom izboru bez obzira šta drugi misle – i ne pustiti nikoga da utiče na ličnu odluku o izboru partnera.

loving

Ljubavni par Loving

 

3. Film Mesečina (Moonlight) – dirljiva priča uronjena u neprijateljski svet

Film Mesečina je film koji treba obavezno pogledati. I iznad svega, film mora da se oseti – gledalac mora da oseti priču filma kako bi spoznao svu njegovu moć. U prva dva poglavlja, glavni lik – poznat prvo kao Mali (Little), potom kao Hajron (Chiron) i na kraju kao Crni (Black) – je očajan u potrazi za ljubavlju, jer je kući zapostavljen.

Tokom trećeg poglavlja, Hajron prkosi očekivanjima, samo da bi otkrio zapanjujuću istinu o sebi i osobi koja mu najviše znači u životu. Poslednja scena će Vas ostaviti bez komentara i daha.

moonlight

Little, Chiron, Black

 

4. Film Čovek perorez (Swiss Army man) – naduti leš postaje odbačenom liku spas

Inicijalna premisa priče je sledeća – more izbacuje naduti leš na obalu pustog ostrva neposredno pre nego što je nasukani čovek pokušao da izvrši samoubistvo. Neverovatna je scena u kojoj nasukani čovek hrli ka spasenju dok se vozi na leđima leša, kao da je džet-ski! Kako li je samo scenaristi i reditelju Daniel Šajnertu (Daniel Scheinert) tako nešto palo na pamet?

Ono što je najbolje, dešavanja u filmu su nepredvidljiva. Ni u jednom trenutku nisam znao šta će se sledeće desiti u priči ove dvojice nesretnih prijatelja. Stiče se utisak da je scenografija filma sačinjena od slučajno pronađenih predmeta, koji su u funkciji da priča bude ispričana perfektno.

Glumci Paul Dano i Daniel Redklif (Daniel Radcliffe) su sve vreme odlični. Ljudi su se dosta bunili, i nisu pogledali film do kraja, zbog toga što glavni lik leša stalno prdi. Šteta za one koji nisu odgledali film do kraja, jer ovo je topla priča o čoveku koji je na putu da se vrati ženi svojih snova, upoznao prijatelja koji je od vitalne važnosti za njegov život.

swiss-army-man-dva

Odbačeni i leš

 

   5. Film Jastog (The Lobster) – otkriće apsurdnosti romantične ljubavi

Jedno od zadovoljstava gledanja filma Jastog je videti kako kamila ili flamingos šetaju šumom (vide se u trećem planu), znajući da te životinje daju kompletni smisao likovima u istom kadru (koji ignorištu prisustvo životinja).

U filmu Jastog, svaki odrasli čovek koji nije uspeo da pronađe ljubav svog života, mora ostati u strogo-autoritativnom hotelu sve dok ne pronađe svog idealnog partnera. Ukoliko ne pronađu partnera do određenog trenutka, čovek ili žena se pretvaraju u životinju po sopstvenom izboru.

Oni koji žele da izbegnu romantičnu ljubav postaju Usamljenici – posebna vrsta odbačenih koji žive u šumi izvan svih zakona.

Film Jastog odlikuje apsurdnost. Priča otkriva smešnu stranu ljudske potrebe za romantičnom ljubavlju i puta kojim se krećemo kada upoznamo pravu osobu ili još bolje, kada ta osoba pronađe nas.

hero_the-lobster-2016-2

Jastog i njegova lepša polovina

 

    6. Film Ne oklevaj (Don’t think twice) – izazov mnogim scenaristima

Scenarista i reditelj Majk Birbiglija (Mike Birbiglia) je proveo dve godine pišući scenario za film Ne oklevaj (imao je 13 verzija scenarija).

U pitanju je srceparajuća komedija o dugogodišnjoj improvizovanoj glumačkoj trupi iz Nju Jorka koja je na ivici da izgubi pozorište i čiji članovi se suočavaju sa onim što sledi za svakog pojedinačno.

U želji da scenario ispadne odličan, Majk je svoje dobre prijatelje pisce i glumce pozivao u svoj apartman i častio ih najboljom picom u zameni za iskreni odgovor i pomoć oko pisanja.

Nakon kastinga, Majk je svoje prijatelje glumce pozvao da se priključe trupama, kako bi stvarno osetili i saživeli se sa svojim likovima, a on najzad završio svoj scenario. Konačni rezultat je film koji poseduje čvrsto struktuiranu priču koja teče prirodno i deluje da je puna nenapisanih momenata i scena, a zapravo je sve unapred i strogo napisano.

dont-tink-tvajs

Glumci koji su uživali u najboljoj pici koju im je redovno kupovao reditelj

 

7. Film Poziv (The Invitation) – kada ne možeš verovati protagonisti

Film Poziv je priča o silasku jednog čoveka u sopstveni pakao nakon što se vratio kući koja predstavlja izvor njegovih emotivnih trauma.

Scenario za film je napisan od strane Fil Haja (Phil Hay) i Met Menfredi (Matt Manfredi) a režiran od strane Karin Kusama (Karyn Kusama). Na početku filma se upoznajemo sa glavnim likom Vilom i njegovom bivšom ženom Eden koja je napravila večeru za svoje najbliže prijatelje nakon što se vratila sa misterioznog putovanja koje je trajalo dve godine.

Vil je psihički labilan i osetljiv, što publika vidi i oseća, tako da su njegovi postupci sve vreme podvrgnuti osudi. U svakom trenutku kada poverujemo Vilu i njegovim sumnjama, desi se nešto zbog čega pomislimo da grešimo, i pitamo se kako on sam može toliko da bude sumnjičav prema prijateljima. Poigravajući se sa likovima i publikom, Poziv nas drži sve vreme u poziciji nekoga ko pogađa šta se zapravo u filmu dešava. Kraj je neočekivan.

hero_the-invitation-2016

Ko će preživeti, pitanje je sad?

 

    8. Film Napadi (The fits)– nekonformistička priča o konformizmu

Na početku filma vidimo muškobanjastu jedanaestogodišnjakinju Toni kako sa svojim starijim bratom trenira boks u sali. Ubrzo potom ona biva zanesena nagrađivanom plesnom grupom koja održava probe u istoj sali.

Prvih deset minuta filma, nema nikakvog dijaloga. Jedino što se čuje na početku filma jeste kako Toni broji dok radi trbušnjake. Reditelj nas uvlači u svet i misli devojčice Toni bez ikakve konverzacije.

Dok Toni pokušava da se uklopi u plesnu grupu, devojke iz plesne grupe iznenada počinju da pate od iznenadnih epileptičnih napada koje im onemogućavaju da pričaju normalno. U većini priča, napadi su uzbuna za likove, ali u filmu Napadi oni postaju epicentar intriga, neka vrsta obreda za prolaz u plesnu grupu. Ono što je zanimljivo jeste da se kod svake devojke drugačije manifestuju napadi.

Scenarista, ujedno i reditelj, Ana R. Holmer (Anna Rose Holmer), dopušta publici da sami otkrivaju stvari dok gledaju film, kao što to čini i Toni – da bi na kraju šokirala kako likove, tako i publiku filma.

the-fits

Toni

 

9. Film Moris iz Amerike (Morris from America) – sramotni događaji iz adolescentskog perioda kao najličnija pozorišna predstava

Tokom promocije svog filma, scenarista i reditelj filma Čad Hartigan (Chad Hartigan) je priznao da je najveći broj nezgodnih i čudnih dešavanja u filmu preneo direktno iz svog adolescentskog perioda.

Misleći da se prvi put poljubio sa devojkom koja mu se sviđala, njemu su zapravo prepone ovlažile zbog toga što je isprskan vodom iz pištolja za vodu. Napaljeno zaskakivanje jastuka u sobi? Hartigan je i to radio. Svi ti momenti su tako bolno istiniti i smešni u isto vreme; mnogi od nas su patili tokom adolescencije i osećali sramotu zbog svega i svačega, naročito zbog stvari koje smo radili sami među četiri zida.

Hartigan je sve svoje nesigurnosti i nekadašnje probleme projektovao u svog heroja, trinaestogodišnjeg Morisa iz Amerike koji živi u Nemačkoj i pokušava da se izbori sa učenjem novog jezika i upoznavanjem devojaka.

Morisov otac Kurtis (Curtis) u pokušaju da bude što bolji samohrani otac, gradi sa svojim sinom porodični život bez žene koja je nedavno umrla. Hartiganovi likovi, sin i otac, vezani su ljubavlju i dele sve, uključujući i ljubav prema rep muzici. Jedna od boljih scena jeste kada se Kurtis suočava sa Morisom i njegovim mizogenim stihovima. Da li su ti stihovi štetni po Morisa? Hartigan ih je napisao kao adolescent i bio uhapšen zbog javnog izvođenja tih stihova.

moriss-from-amrica

Mali neprilagođeni Moris

 

10. Film Po svaku cenu (Hell or High Water) – priča o pljački banke ili porodična priča?

Prema naslovu filma, očekivao sam priču o dvojici brata kako pokušavaju da pobegnu od šerifa nakon što su opljačkali banku na Zapadu Teksasa. Ono što nisam očekivao jeste emocionalna priča o tome dokle su braća spremna da idu kako bi osigurali budućnost potomstvu i sačuvali ranč kako im ne bi bio oduzet.

Scenario za film je napisan tako da dobijamo dovoljno informacija da ostanemo intrigirani za priču, pre nego što nam se otkrije zašto braća pljačkaju branke – i to ne bilo koje banke, nego specifične banke tačno određene branše. Najbolja je pretposlednja scena, prepuna tišine koja predstavlja zatišje pred buru. Uz sve to, kada se dodaju specifični karakteri i zanimljivi dijalozi, dobija se recept za jako dobar scenario.

hell-or-water

Braća burazeri

 

Tekst je napisao scenarista Kristofer Bun (Cristopher Boone). Tekst je sa engleskog prevela i složila se sa Kristoferom Jelena Obradović. Ukoliko niste, pogledajte sve navedene filmove i nećete se pokajati.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Glavna i odgovorna kourednica

Leave a Reply

Your email address will not be published.